Computer opschonen? Dit zijn de beste tips!

Je kent het wel: die vervelende computer problemen zoals een veel te trage computer of opstartproblemen. Of heb je last van vervelende malware? Tijd om je computer op te schonen. Dit voorkomt dat je op een later moment een computer reparatie nodig hebt. Én je blijft gewoon efficiënt op je apparaat werken. Wie wil dat nou niet? Je computer opschonen is dé oplossing om efficiënt en fijn te werken. 

 

Waarom je computer opschonen?

Trage computers of laptops zijn één van de grootste ergenissen voor gebruikers. Soms duurt het minuten voordat je computer eindelijk is opgestart. Of iedere bewerking die je wilt doen kost extra seconden. Het zorgt ervoor dat je veel tijd kwijt bent aan simpele opdrachten. En dan hebben we het nog niet eens over de stress die het kan opleveren.

Je computer opschonen voorkomt vooral problemen op de langere termijn. Jouw computer of laptop gaat in de eerste plaats langer mee doordat je hem netjes onderhoudt. Daarnaast is opschonen ook opruimen: onnodige software of bestanden haal je voorgoed weg waardoor je weer overzicht creëert voor jezelf. En dat werkt prettig. 

 

Oorzaken voor trage computers of laptops

Veelvoorkomende oorzaken voor trage computers en laptops zijn:

  • Software dat heel veel ruimte en geheugen opslokt van jouw apparaat. Vaak zijn dergelijke programma’s niet eens nodig voor het gemiddelde gebruik. 
  • Een boel programma’s die tegelijkertijd aan het opstarten zijn op de achtergrond. Dit zie je vaak bij het opstarten van de computer of laptop. Stel jezelf de vraag of het wel nodig is dat al deze programma’s tegelijkertijd aan het laden zijn.
  • De computer heeft een tekort aan intern geheugen. Dit kun je ervaren als de computer traag reageert, bijvoorbeeld als je lang moet wachten na een muisklik.
  • Een trage internetverbinding. Aangezien we steeds meer online werken is een goede en vooral snelle verbinding echt een must geworden. Ligt het misschien aan jouw WiFi-netwerk?

Jouw computer opschonen zorgt er in de meeste gevallen voor dat de laad-en reactietijd van je apparaat verbetert. Ook al heb je hem al een aantal jaar, hij kan weer als nieuw worden ervaren.

 

Hoe kan ik mijn computer opschonen?

Wil je zelf aan de slag met een schoonmaakbeurt van je computer of laptop? Je kunt een hoop dingen zelf doen. Er zijn vele manieren om de prestaties van je apparaat te verbeteren. Wij geven hieronder wat bruikbare tips.

 

1. Verwijder alles wat je niet nodig hebt

Je kunt zelf bijvoorbeeld onnodige bestanden die veel MB’s aan ruimte vragen verwijderen. Kijk ook eens naar de laatste software wat je zelf hebt gedownload of geïnstalleerd. Heb je dit nog wel nodig? Of heb je deze software misschien slechts één keer nodig gehad? Verwijder het van je computer als je het helemaal niet meer nodig hebt. Onnodige bestanden kun je natuurlijk ook op een externe harde schijf zetten, zodat ze niet van de ruimte op je computer of laptop snoepen.  

 

2. Houd malware en virussen buiten de deur

Ook is het verstandig om een goede antivirus software te (laten) installeren. Deze programma’s werken op de achtergrond en houden onwenselijke activiteit op jouw computer tegen. Wij kunnen je adviseren over de beste anti-virus software die wij zelf ook aan andere klanten aanbevelen. En we installeren deze natuurlijk ook graag voor je. Al last van virussen? Wij helpen je ook deze te verwijderen

 

3. Vergeet het onderhouden van je hardware niet!

Je computer opschonen betekent niet alleen dat je jouw software schoonmaakt en opruimt. De mindere prestaties kunnen ook aan je hardware liggen. Aan de binnenkant van je pc of van je laptop kan in de loop van de tijd stof ophopen. Teveel van deze stof kan leiden tot problemen met bijvoorbeeld de koeling van je systeem. En dat kan weer op zijn tijd leiden tot oververhitting, wat serieuze schade aan je computer of laptop kan veroorzaken. En dat wil je niet! Bij de onderhoudsbeurt van IT-ForYou houden we speciaal rekening met het schoonmaken van de hardware. 

 

4. Houd je systeem up-to-date

We kennen allemaal wel die “verplichte” updates waar we nooit op zitten te wachten. Toch is voor de prestaties van je computer of laptop noodzakelijk dat er zo nu en dan ge-updatet wordt. Soms zijn er belangrijke updates die al een tijdje klaarliggen om te worden geïnstalleerd. Check dus zo nu en dan of je nog (beveiligings)updates hebt liggen. Updates zorgen ervoor dat jouw apparaat opgewassen is voor de nieuwste malware én dat je systeem met de tijd meegaat. 

 

5. Huur een ICT-professional in!

Het kost echter wel veel tijd om zelf je computer op te schonen. Daarnaast vereist het hier en daar wel wat kennis om te weten wat je precies moet doen. Het inhuren van een ICT-expert kan dan een betere oplossing voor je zijn. Want de kennis en ervaring die zo’n professional heeft is altijd waardevol. Het bespaart je veel tijd en uitzoekwerk om zelf een opschoonbeurt te doen. Daarnaast kan de ICT-professional jou over allerlei zaken informeren en adviseren. Je leert dus zelf ook flink wat bij! 

IT-ForYou is zo’n ICT-expert die jou kan helpen bij het opschonen van je computer of laptop. Je kunt je apparaat afleveren bij ons, of we komen gewoon bij je langs. Wij zijn flexibel en werken voor een eerlijke prijs. We leren je graag ook het één en ander bij. Zo krijg jij echt grip op jouw ICT!

 

Plan een persoonlijke kennismaking

Weet u niet welke oplossing het beste bij u past of loopt u tegen een probleem aan? Tijdens een korte online kennismaking kijk ik met u mee naar de mogelijkheden.