Wat betekenen die Intel namen?

6 juni 2020

Intel is naast AMD waarschijnlijk de bekendste leverancier van computer onderdelen. Ze zijn zo bekend zelfs dat concurrenten hun eigen onderdelen vermarkten als tegenhanger van een specifiek Intelproduct. Waar Intel toch wel het meest om bekend is zijn de processoren, deze blog gaat daar over.

Intel Core Processor

Bijna iedereen is wel bekend met de Core i serie van Intel. Of dat het nou een i3, i5, i7 of tegenwoordig i9 is, je ziet het overal voorbij komen. In 2009 is Intel begonnen met uit uitbrengen van deze series. Elk jaar brengen ze weer een generatie uit die steeds weer een aantal verbeteringen bieden. Intel geeft elke generatie een eigen naam zodat dit herkenbaar wordt. Maar inmiddels zijn dit zoveel namen, series en types dat het misschien weer een beetje door elkaar is gaan lopen. In dit blog maken we je wijs in de processoren van Intel.

Bij IT-ForYou bieden we verschillende series aan mobiele Intel processoren aan. Aan de hand van de laatste letter, kan je zien waar de processor voor gemaakt is.

H-processor

De H-serie is een krachtige processor die geen rekening houdt met de batterijduur. De prestaties zijn dus optimaal, maar de batterijduur valt hierdoor aanzienlijk terug. H-processors vind je dan ook terug in krachtige laptops waar prestaties de hoogste prioriteit hebben.

U-processor

De U-serie is een energiezuinige variant van de H-processor. Deze processoren gebruiken aanzienlijk minder energie dan de H-processoren maar leveren ook qua prestaties wat in. Omdat deze processoren ook minder warm worden, zijn laptops met een U-processor in de regel dan ook stiller dan laptops met een H-processor.

Y-serie

De Y-serie komt minder voor dan de H- en de U serie, maar is gebruikt nog minder energie dan de U-processor. Deze zie je terug in kleine laptops en zie je ook zonder ventilator. Deze laptops zijn dus extra zuinig, stil en gaan lang door op 1 batterij. Qua prestaties zijn ze vaak geschikt voor alledaagse taken, maar niet voor het zwaardere rekenwerk.

GeneratiesNaamH-serieU-serieY-serie
1e genNehalem
2e genSandy Bridge
3e genIvy Bridge
4e genHaswell
5e genBroadwellxx
6e genSkylakexx
7e genKaby Lakexxx
8e genKaby Lake refreshx
8e genCoffee Lakexx
8e genAmber lakex
8e genWhiskey Lakex
8e genCannon Lakex
9e genCoffee Lake refreshx
10e genIce lakexx
10 genComet lakexx
10 genAmber Lakex

Deel dit bericht