Hoe een goede computer kopen die bij je past?

30 augustus 2018

Deel dit bericht

Iedereen wil een goede computer kopen. Maar wat is een goede computer? En welke computer past het beste bij jou? Deze twee vragen is voor mij niet met één antwoord te beantwoorden. Je moet daarvoor zelf een aantal vragen aan jezelf stellen om tot een juiste keuze te komen. De eerste stap is volgens mij het bepalen van wat je precies zoekt, wat zijn je wensen voor je computer? Zoals bij alle elektronische apparaten zijn er verschillende typen verkrijgbaar.

Bij een computer zitten de verschillen in de (reken)snelheid, de hoeveelheid opslagruimte, het formaat van de computer, de resolutie en het formaat van het beeldscherm, het aantal aansluitingen, denk aan USB-poorten. De bouwkwaliteit, de hoeveelheid geluidsproductie die de computer maakt. En zo kan ik nog wel even door gaan met allemaal verschillen tussen computers die er te koop zijn.

Goede computer kopen met 3 vragen

Er zijn dus een hoop factoren waar je allemaal rekening mee kan houden als je een goede computer wilt kopen die perfect bij je past. Om deze juiste computer te kiezen uit het grote computeraanbod moet je zeker de volgende 3 vragen stellen en beantwoorden.

 1. Waar ga je de computer gebruiken?
 2. Wat wil je met de computer gaan doen?
 3. Wat is je budget?

Waar ga je de computer gebruiken?

De eerste vraag die je moet stellen is waar je de computer wilt gaan gebruiken. Krijgt de nieuwe computer een plek in de woonkamer dan is het wellicht verstandig om een mooie computer aan te schaffen die er netjes uitziet. Denk daarbij aan een all-in-one computer waarin de computer in het beeldscherm is verwerkt. Maar komt de computer in een studeerkamer dan is een desktop computer met een computerbehuizing en losse kabels voor de monitor en andere randapparatuur een prima keuze.

Het kan ook zo zijn dat u helemaal geen ruimte heeft voor een computer op één vaste plek. Dan is wellicht de keuze voor een draagbare computer logischer. Hierin is de laatste jaren een zeer uitgebreid aanbod ingekomen. Van een tablet (beeldscherm zonder toetsenbord) tot aan de bekende notebook & laptops en wat daar tussen zitten.

Denk dus eerst goed na waar de computer komt te staan. En kies niet altijd direct voor een draagbare computer. Deze zijn altijd duurder dan een desktop voor dezelfde prestaties. Omdat alles kleiner en energiezuiniger moet zijn.

Het kan ook zijn dat u juist een computer wilt hebben die u overal mee naartoe kan nemen. Dan is de keuze voor een lichtgewicht draagbare computer een goede keuze voor u. En mocht u onderweg niet veel gebruik maken een toetsenbord dan is een tablet ook het overwegen waard.

Wat wil je met de computer gaan doen?

De tweede vraag die je moet stellen is wat je allemaal met de nieuwe computer wilt gaan doen. Bijvoorbeeld tekstdocumenten opstellen of internetten en e-mails versturen? Foto’s en video’s van de vakantie mee bewerken. Of misschien bent je ook wel van plan om de computer te gebruiken als spelcomputer waarop je de allernieuwste games op wilt spelen.

Deze keuze heeft een grote invloed op wat voor soort computer u het beste kunt gaan kopen. Als je games wilt gaan spelen dan is het aan te raden om een computer te kopen met een krachtige processor en videokaart. Een computer om mee te internetten heeft dat niet echt nodig en is zonde van uw geld.

Het computergebruik heb ik in 3 groepen verdeelt. 

Basis computergebruik
Hierin valt iedereen die af en toe van de computer gebruik maakt en de onderstaande taken op een computer uitvoert.

 • Internet browsen
 • E-mail
 • Sociale media
 • Muziek en/of films kijken
 • Tekstverwerking
 • Fotobewerking (basis)

Al deze taken kan je met alle computers uitvoeren. Je hoeft echt niet veel geld uit te geven om een computer te kopen die de taken voor jou kunnen uitvoeren. Een budget computer kan die allemaal prima aan.

Voor dit computergebruik zijn daardoor ook alle processoren die te koop zijn geschikt.

Gemiddeld computergebruik
Maakt u vaker gebruik van de computer. Bijvoorbeeld dagelijks en voert u ook een of meerdere van de onderstaande taken uit? Dan is een keuze voor een sneller systeem een goede keuze.

 • Foto bewerking (uitgebreid)
 • Video bewerking (basis)
 • Games spelen (Normale resolutie en gemiddelde kwaliteit)

Ben je actief bezig met foto bewerking in een software pakket als Adobe Lightroom dan heb je graag een wat sneller systeem. Ook voor video bewerking heeft de computer wat rekenkracht nodig.

Ook games vragen rekenkracht van de processor, maar ook vooral van een grafische kaart.

Voor dit computergebruik adviseer ik minimaal een Intel Core i3 processor met een basis grafische kaart.

Zwaar computergebruik
Maak je veelvuldig gebruik van een computer en wil je alles met een computer kunnen doen dan heb je een krachtig systeem nodig.

 • Video bewerking (uitgebreid)
 • Games spelen (hoge resolutie en hoge kwaliteit)

Maak je veelvuldig video opnames en bewerk je deze tot mooie filmpjes. Dan is het aan te reden hiervoor wel een krachtige computer te kopen.

Voor dit computergebruik adviseer ik minimaal een Intel Core i5 processor met een goede grafische kaart. Ook 8 GB aan werkgeheugen is hierbij aan te raden.

Wat is je budget?

De laatste en misschien wel de belangrijkste vraag is hoeveel geld je uit wil geven. Dit is een belangrijke vraag om te stellen omdat geld het meeste bepalende aspect is dat tot de keuze leidt van een nieuwe computer. U kunt namelijk nog zoveel wensen hebben waaraan de nieuwe computer aan moet voldoen, er moet natuurlijk wel geld voor zijn om deze aan te schaffen.

De ervaring leert dat de meeste mensen al snel boven hun budget komen. Kies daarom uw budget niet te laag. Maar hou er wel rekening mee dat u een computer koopt die op de toekomst gericht is. Neem bijvoorbeeld niet de traagste processor, bijvoorbeeld een Intel Celeron omdat die over 3 jaar waarschijnlijk niet meer mee kan komen. Een computer koopt je minimaal voor de komende 5 jaar.

Een realistisch budget begint bij de €600,- euro. Uiteraard kan je goedkopere computers kopen. Maar dan zal je altijd een compromis moeten sluiten. De fabrikant heeft dan altijd op iets moeten bezuinigen om een dergelijke lage prijs aan te kunnen aanbieden.