Draadloos internet / bereik in huis

26 juni 2018

Deel dit bericht

Niemand kan meer zonder draadloze netwerkverbinding
Misschien herinner je het je nog wel, de begintijd van het internet. Wilde je wat opzoeken, dan ging je met je modem inbellen zodat je het internet op kon. Vaak moest je dan eerst de telefoonkabel omwisselen met je netwerkkabel of was je telefoonlijn bezet terwijl je aan het surfen was. Tijdens het inbellen hoorde je de beltonen op de achtergrond en soms waren er wel drie of vier pogingen nodig voordat je verbinding had. En had je dit eenmaal, dan was het internet vergeleken met nu ook nog eens heel erg traag. Dit klinkt nu absurd, maar toch waren we er toen tevreden mee. Nu zijn we veel verder, en de tijd van kabels omwisselen, inbeltonen en traag internet is voorbij. Alles is tegenwoordig draadloos, we zijn constant online, en eigenlijk kunnen we ook niet meer zonder.

De voordelen van draadloos
Draadloos internet heeft veel voordelen. Zo kun je er al je apparaten op laten draaien, zonder dat je met kabels in de weer moet. Denk hierbij aan computers, telefoons en tablets, maar ook wasmachines, printers, babyfoons, Netflix, je computer keyboard en internet radio maken gebruik van je Wifi. Steeds meer gaat het om gemak; het feit dat je je alarmcentrale vanaf je telefoon uit of aan kunt zetten, je verwarming aan kunt doen met je telefoon een half uur voordat je thuis bent en op je tablet kunt zien wie er buiten aan de bel heeft getrokken. Met een draadloze netwerkverbinding ben je niet alleen klaar voor de nieuwe generatie apparaten, maar je hebt ook overal in je woning toegang tot het internet. Alles is volledig automatisch.

De nadelen van draadloos
Toch zijn hier ook enkele nadelen aan verbonden. Zo gebruikt een draadloos netwerk meer stroom dan een netwerk met bedrading en is het makkelijker om op een draadloos netwerk in te breken. Misschien wil je wel helemaal niet altijd verbonden zijn met het internet en neem je liever af en toe een pauze van al het digitale verkeer. Daarnaast zijn draadloze netwerken nog altijd trager dan netwerken met bedrading, omdat het verkeer niet direct verloopt maar met tussenstations. Vandaag de dag zijn we zo aan razendsnel internet gewend, dat deze traagheid grote irritaties kan opwekken. Dit is verspilde energie, want gelukkig is hier makkelijk wat aan te doen.

Enkele oplossingen
Traag of slecht werkend internet is vandaag helemaal niet nodig en je lost de meeste problemen makkelijk op door een site survey te laten uitvoeren. Tijdens zo’n survey wordt gekeken hoe goed jouw draadloze netwerk draait, of het kan worden verbeterd en worden de beste oplossingen aangedragen. Daarnaast kun je advies krijgen over het contract dat je afgesloten hebt met je leverancier en welke internetsnelheid je hier daadwerkelijk voor terugkrijgt. Vaak is dit minder dan waar je maandelijks wel voor betaalt. Deze specialisten kunnen je helpen met het verbeteren van je bereik, het versnellen van je internet en met het beveiligen van je netwerk. Zo kun je voortaan zorgeloos van het snelste internet gebruik maken, zelfs vanuit je tuinhuisje.