6 dagen per week te bereiken

Kapot beeldscherm? Dit kunt u doen!

Inhoud

Een kapot beeldscherm komt uiteraard nooit goed uit. Voordat u besluit om uw laptop, computer, tablet of smartphone weg te gooien, is het verstandig om eerst even goed onderzoek te doen. In veel gevallen kunt u het beeldscherm weer in goede staat krijgen. In deze blog leest u van alles over kapotte beeldschermen en wat u hiertegen zelf kunt doen. En u weet wanneer er niets anders op zit dan het apparaat voor reparatie naar een ICT expert te brengen!

Controleer de precieze schade van het scherm

Probeer eerst de ernst van het probleem in kaart te brengen. Zijn er barsten te zien? Vertoont het beeldscherm flikkerende en rare kleuren, of zie je juist alleen maar zwart? Kun je nog meer zichtbare problemen vinden? Een kapot beeldscherm kan zich in vele manieren uiten, en is vaak ook apparaat specifiek.

Wij komen de gekste dingen tegen om te repareren. Gebarsten beeldschermen zijn hier geen uitzondering op. Wij vragen altijd hoe de schade is ontstaan. Is er vloeistof op gekomen? Of heeft het apparaat een optater gehad, doordat hij bijvoorbeeld gevallen is? Of heeft uw kind er met een pen op gekrast? Hoe meer u ons kan vertellen over de oorzaak, des te beter kunnen wij inschatten wat er nodig is om het te repareren. 

Kapot beeldscherm
Zo krijgen wij regelmatig een kapotte beeldscherm binnen voor reparatie. Zou u dit zelf kunnen doen?

Wanneer beroepen op garantie?

In veel gevallen kunt u zich gewoon beroepen op de winkelgarantie van uw apparaat. U krijgt minimaal 1 jaar garantie op bijvoorbeeld uw laptop of computer. Tegenwoordig hebben vele fabrikanten hun minimale garantie al verlengd naar 2 of soms wel 3 jaar. Apparaten die al een stuk ouder zijn kunnen natuurlijk sneller mankementen vertonen en voor deze apparaten geldt de winkelgarantie meestal niet meer. 

U kunt zich niet op de garantie beroepen als u zelf een kapot beeldscherm heeft veroorzaakt. Denk aan een glas water op het scherm, stootschade of gewoon door veel gebruik (slijtage). Kent het apparaat gebreken bij of vlak na aanschaf, dan kunt u gerust de winkel bereiken en zich beroepen op garantie. 

Zelf kapotte beelscherm reparen? Let goed op!

Op YouTube staat het bomvol met tutorials over hoe u zelf apparaten kunt repareren. Klikt goed, maar vaak blijkt de praktijk toch altijd wat ingewikkelder. En dat is niet gek: het repareren van hardware zoals een beeldscherm is een vak apart. We adviseren dus met klem om hier kritisch op te zijn: heeft u geen ervaring met het repareren van een beeldscherm of een ander onderdeel van hardware? Laat het dan door een professional als IT-ForYou doen!

Zelfreparaties kunnen het probleem vaak zelfs verergeren als ze niet correct worden uitgevoerd. En dat kost u extra tijd en extra geld om het door een professional te laten repareren. 

Beeldscherm kapot? Hoe wij repareren

Het repareren van een kapot beeldscherm door een ICT-specialist als IT-ForYou bevat meestal een aantal stappen, afhankelijk van de aard van het probleem en het type beeldscherm (bijvoorbeeld een monitor, laptop of smartphone). Hoe wij werken is het volgende:

  1. We stellen eerst een diagnose van het werkelijk probleem. In hoeverre is het scherm gebarsten? Zien we dode pixels, een flikkerend scherm, of blijft het scherm gewoon zwart? 
  2. Fysieke inspectie. We onderzoeken het beeldscherm om te bepalen of deze vervangen dient te worden, of dat er andere componenten zijn die beschadigingen hebben. Denk aan de kabels en aansluitingen. 
  3. Digitale inspectie. Soms ligt het niet aan het scherm, maar zijn er software fouten die ervoor zorgen dat er geen beeld ontstaat. Brandt bijvoorbeeld het lampje van de monitor, dan ligt het niet aan de hardware.
  4. Vervangen. Als we een beeldscherm moeten vervangen, dan doen we dit altijd volgens de voorschriften van de fabrikant. 
  5. Controle. Nadat we een kapot beeldscherm hebben gemaakt, of vervangen, dan testen we het uiteraard zodat we zeker weten dat alles werkt. 

Vervanging onvermijdelijk?

Afhankelijk van de ernst van de schade en de kosten van reparatie, kan het soms voordeliger zijn om het apparaat gewoon te vervangen in plaats van het scherm te repareren. En dat is iets wat u misschien niet graag hoort, maar in sommige gevallen onvermijdelijk. Maar geen paniek: wij adviseren u graag over de beste keuze voor uw situatie. Vertel ons wat u nodig heeft en wij komen met uitgebreid advies. Neem contact op via info@it-foryou.nl of stuur ons een berichtje hieronder (of via Whatsapp). 

Wil u liever een apparaten huren? Bijvoorbeeld voor een studie? Ook dat kan! Bezoek onze pagina over laptop huren bijvoorbeeld om direct (verzekerd) een goede laptop te huren. 

Heeft u vragen over ICT diensten?

Cor van Vaneveld

Heeft u last van een kapot beeldscherm?

Wij kunnen goed beoordelen of reparatie mogelijk is en deze uitvoeren. Neem dan gerust contact met ons op.